mandag 2. mai 2011

Våren 2011

 Våren i år kom i rekordfart! På et par dager, var det så varmt at man kunne gå rundt i shorts. Fikk en følelse av at alt "eksploderte" i hagen. Fantastisk fint! Her har vi perleblomsten som har blitt god venn med "auriklene" (Primula auricula) som stod igjen etter at Mamma flyttet herfra.
Buebedet vårt skal være preget av ildfarger hele året, men et par andre farger har også lurt seg inn- her ser vi Pulsatilla Vulgaris (Kubjelle) som jo står i nydelig kontrast til de gul-orange tulipanene. 

 Et av vårens kupp- en Trachycarpus Fortunei- endelig fikk jeg tak i en kinesisk vindmøllepalme! Den tåler ned til -15 grader når den er etablert og kan stå ute fra tidlig vår til sen høst. Planen er å ta den inn om vinteren i noen år, til den har nådd ønsket størrelse. Den vokser nemlig ikke i vårt klima. På sikt hadde det vært utrolig kult å plantet den ut, men det kan hende risikoen er litt for stor.
 Barkeskråningen begynner å komme seg. Den har vært ganske kjedelig og preget av veldig mye bark. Det tar jammen tid å få nok planter til å bre seg utover. Men nå begynner det virkelig å komme seg! Vårfloksen og hageblåpute gjør en god jobb med å få det hele til å se flott ut.
Utsikt fra dammen, mot buebedet og med våre 2 drivhus i bakgrunnen. Vi har nettopp fått ferdig drivhus nummer 2, så nå gleder vi oss til å "flytte inn":) Jeg har tatt masse bilder underveis, så jeg tenker nok at vi lager en egen "side" på drivhuset. Har laget en "side" på georginekassen jeg har snekret også- ta gjerne en kikk!

3 kommentarer:

 1. Masse prosjekter på gang hos dere
  Så flink du er:-)
  artig med den palma som tåler så mye kulde, spent på om den vil trives

  SvarSlett
 2. Ang. Trachycarpus: Aner ikke hva folka på plantasjen har fortalt deg om denne palmen, men fakta er at den vokser kjempebra i vårt klima. Trachycarpus liker ikke å ha det for varmt, og vokser best ved rundt 18 grader. Når den er etablert i bakken tåler den kanskje oppimot -15 i kortere perioder, men i potte tåler den ikke mye frost da røttene fryser i stykker....

  SvarSlett
 3. Hei Erlend! Hyggelig at du kommenterte bloggen vår! Det var faktisk ikke de på plantasjen som sa dette- det var på Flor og Fjære utenfor Stavanger de sa det. De har jo kinesiske vindmøllepalmer utendørs, men de fleste tar de inn om vinteren. De mente at de ville overleve, men ikke vokse i vårt klima. Og her i Holum er det herdighetssone H2, altså er det nok litt kaldere enn der hvor de har H1. Men tanken på å ha en etablert vindmøllepalme i hagen er jo veldig forlokkende... :) Mvh Marita

  SvarSlett