Årets spirer 2010

Den 7. februar kom årets første frø i jorda. Etterhvert har det blitt stadig flere som stadig krever mer plass. Joar har brukt sine ingeniørferdigheter og mekket selvvanningssystem og plantebelysning. Perfekt for oss som har litt lett for å vanne enten litt for mye eller litt for lite...

De fleste av årets frø kom fra http://www.impecta.se/, en svensk hjemmeside som har mye spennende å velge i. Jeg innrømmer at jeg kanskje tok litt vel mye av med bestillingen, men bare vent så skal dere se hvor fint det blir til sommeren! :) Jeg har bestilt en god del flerårige stauder også i år i håp om at jeg kan bygge opp en kraftigere basisvekst i hagen , slik at det ikke blir nødvendig å så så mange sommerblomster hvert år. Mange av frøsortene trengte spesielle temperaturforhold, så i år står det frøsåinger i romtemperatur i arbeidsrommet, i stua, på loftet, over varmekablene på badet og i kjølerommet.

F.eks liker Primula å først stå litt varmt, så i kjølerom i noen uker for så å settes ut og dekkes med snø. Jeg har bestilt to sorter Primula; x pubescens og x multiflora. Nå viste deg seg imidlertid at Primula x pubescens faktisk begynte å spire uten temperaturveksling (bare etter 1 uke over varmekablene!!!) Så jo ikke helt for meg de tynne spirene dekket med snø, men kanskje de ville like seg i kjølerommet?! Heldigvis besinnet jeg meg og spurte på forumet til http://www.hagegal.no/, hvor jeg fikk kjapt til svar at det ville bety den visse død for stakkarne. Jeg ble litt flau over responsen... Men nå har jeg lært:)

 Jeg har også prøvd meg på en del frø av det mer eksotiske slaget, slik som f.eks kinesisk vindmøllepalme, dvergpalme og papegøyeblomst. Gleder meg til å se om det blir noe av det- spiringstiden for palmene er på 2-18 måneder, så det gjelder å være tålmodig...

Joar har også gått amok på impecta og har sådd masse spennende grønnsaker. Han har planer om å skrive et innlegg om det. Når det kommer, er det bare han som vet;)